Co nám tu tak voní?

 
Pokud jste poslední březnový den procházeli chodbou kolem cvičné kuchyňky, mohli jste nasát vůni skvělého nejen slovenského, ale i ukrajinského pokrmu. V ruském jazyce jsme po dokončení lekce se sedmáky za odměnu vařili Halušky. Jaroslav Ivanov přinesl od maminky recept, na který se můžete podívat níže. My jsme z časových důvodů volili polotovar a společně jsme jídlo připravili a také samozřejmě i snědli. Podívejte se, jak se to dětem podařilo ukuchtit.
                                                                                                                                               Mgr. Š. Seidelmannová
Halušky
Suroviny
250 g polohrubé mouky
3 vejce
1 cibule
50 g másla
1lžička sody
100g slaniny t
rochu tuku na smažení
špetka soli, pepře

Postup: Prosejeme mouku, přidáme vejce, sodu, měkké máslo, sůl, pepř a vypracujeme těsto, dobře uhněteme a necháme 15 min. odpočinout. Těsto vyválíme do válce (šíře klobásy) a nakrájíme na stejně velké kousky, které vaříme v osolené vodě asi 7 minut. Uvařené, okapané kousky dáme na talíř a přelijeme směsí, kterou jsme si před tím připravili: na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Další variantou je místo slaniny použít uvařené kuřecí maso, které osmahneme spolu s posekaným česnekem, solí, pepřem, dáme do mísy s uvařenými kousky a přidáme zakysanou smetanu, promícháme a podáváme.

Archiv novinek >